Home » Surse memoriale » Detalii fisa   

Sursa orala - cod 237

Data realizarii: 28/10/2001
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Smaranda Vultur
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu: Arhiva de Istorie Orala a Fundatiei "A Treia Europa", dosar "Romani"
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur;

Informatii despre persoana

Gen: M
Varsta: 113 ani
Locul nasterii: Calarasi
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): 1911-1928 Romania, Calarasi; 1929-1934 - Germania, Carlottenberg; 1935-1948 Resita; 1948-2008 Timisoara
Grupa generationala: 1910-1919
Status marital: Casatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Invatamant superior
Stagiul militar: Satisfacut (, Calarasi, regimentul 27)
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie: inginer constructor
Ocupatie: profesor universitar, academician

Indici

Etape ale vietii
  • Maturitatea: Intervievatul a fost profesor suplinitor la Politehnica din Timisoara, mai apoi devine profesor titular, a infiintat la Institutul Politehnic din Timisoara, Laboratorul de constructii metalice, detine pentru o perioada functia de decan al Facultatii de Constructii, devine in in 1974 memebru al Academiei Romane.
  • Personalitati publice: Gheorghe Mihoc - presedinte al Academiei Romane, Cristea Mateescu, prof. Victor Vlad, arhitect si inginer constructor, considerat ca fiind intemeiatorul Facultatii de Constructii din Timisoara, foarte bun prieten cu intervievatul.
  • Tinerete: Inca din tinerete constientizeaza importanta educatiei temeinic insusite.
Evenimente
  • Deportare in Rusia: Sotia este nemtoaica, dar nu este deportata in U.R.S.S datorita casatoriei cu intervievatul, cetatean de origine romana.
Locuri
  • Resita: Fabrica de poduri si constructii metalice de la Resita are o veche traditie; pana in 1918 a apartinut unui consortiu austriac. A fost nationalizata in 1948. Ca urmare a clauzelor acordului de armistițiu cu U.R.S.S., în România s-au constituit societățile mixte de tip SOVROM, in care a fost cuprinsa. Aici D.M. a proiecat Palatul administrativ C.F.R.
Perioade istorice
  • Comunism: Eliminarea unor studenti in 1956
Teme
  • domiciliu fortat: Tatal, Mateescu Dumitru, fuses primar inainte de '44,insa pentru un rastimp scurt, intrucat a ajutat un grup de evrei explulzati din Iasi ii este stabilit domiciliu fortat la Vaslui, unde va si muri.
  • Educatie: Dupa finalizarea ciclului de sapte clase in tara, urmeaza studii universitare tehnice in Germania, la Charlottenburg. Scoala tehnica nemteasca este prezentat ca una de inalta calificare, ce garanteaza absolventilor o cariera reusita. Din cei cca.6000 de studenti 600 erau romani.
  • Limbi vorbite: Romana, Germana, Frnaceza
  • Valori educationale: Considera ca societatea romaneasca actuala a decazut datorita neimplicarii active in munca a indivizilor.
  • Viata sociala: A fost un memebru activ in cadrul vietii universitare timisorene.

Documente


 

Categorii de surse memoriale