Home » Surse memoriale » Detalii fisa   

Sursa orala - cod 253

Data realizarii: 13/10/1999
Locul interviului: Bucuresti
Realizator interviu: Smaranda Vultur
Numar casete: nr.180,181
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: DA
(Publicat in "Testament politic. Din publicistica unui liberar banatean. Dr. Avram Imbroane", volum la care au participat Ramona Onica, Stela Roman, Ion Volcu, conf.dr. Smaranda Vultur, Editura Marineasa, Timisoara, 2003.).
Locatie interviu: Arhiva Istorie Orala a Fundatiei "A Treia Europa", dosar "Romani"
Alte observatii: -interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur

Informatii despre persoana

Gen: F
Varsta: 103 ani
Locul nasterii: Timisoara
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Timisoara pana in 1938, Paris, 1939, Munchen,1943-1943, Bucuresti
Grupa generationala: 1930-1939
Status marital: Casatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Invatamant superior
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie: Facultatea de Arte Plastice, Facultatea de Filosofie
Ocupatie: Profesoara

Indici

Etape ale vietii
  • Copilarie: Copilarie frumoasa.
  • Presa: Tatal a fost redactor al ziarului "Drapelul" din Lugoj alaturi de Valeriu Braniste, de asemnea publica articole in ziarul "Banatul", al carui redactor sef in acele vremuri a fost Camil Petrescu.
Evenimente
  • Unirea din 1918: Tatal este unul dintre spiritele active ale Unirii, joaca un rol important in convingerea carturarilor banateni asupra necesitatii unirii Banatului cu restul Tarii.
Perioade istorice
  • Comunism: Traverseaza o perioada foarte grea in timpul regimului comunist. Sotul isi pierde locul de munca. Doisprezece ani este somer, dar in ciuda acestor greutati isi duc viata cu demnitate.
Teme
  • Educatie: Liceul "Carmen Sylva" Timisoara, Facultatea de Arte Frumoase, Facultatea de Filosofie si Litere, Bucuresti, studii in Franta si Germania.
  • Familia: Familie implicata in viata sociala. Mama a fost presedinta Asociatiei Femeilor. Tatal a fost secretar general la Ministerul Cultelor si Artelor, redactor al ziarului "Drapelul" din Lugoj. Bunicul din partea mamei a fost profesor de matematica, director al Liceului Aron Pumnul din Cernauti. De asemenea, familia mamei a fost innobilata de catre polonezi. Mama a fost liderul Scolii de Menaj aflata sub patronajul Reginei Maria.
  • Limbi vorbite: Engleza, franceza, germana, maghiara.
  • Maturitate: Filosofia de viata a intervievatei este sa transmita un mesaj generatiilor viitoar; toate ideiile minunate ale tatalui, sotului si ale oamenilor deosebiti, cunoscuti, sa nu se piarda.
  • Munca: Viata a facut-o profesoara de desen. Chiar daca nu invatamantul a fost dorita, considera ca si-a facut bine datoria.
  • Viata sociala: Intervievata se implica in viata sociala, a infiintat o fundatie in memoria tatalui sau.

Documente


 

Categorii de surse memoriale