Home » Surse memoriale » Detalii fisa   

Sursa orala - cod 262

Data realizarii: 16/09/2003
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Komlosi Antonia
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu: Arhiva de Istorie Orala a Fundatiei "A Treia Europa", dosar Maghiari
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur

Informatii despre persoana

Gen: F
Varsta: 117 ani
Locul nasterii: Kevevara
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Kevevara (1905-1913), Timisoara (1913-prezent, cu exceptia anilor 1941-1944 cand a trait in Brasov).
Grupa generationala: 1900-1909
Status marital: Divortat
Religie: Alta religie
Etnie: Maghiar
Pregatirea scolara: Scoala postliceala
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie: contabila
Ocupatie: secretara, agent vanzari, director fabrica, distribuitoare de ziare si colectoare pene

Indici

Etape ale vietii
 • Batranete: Moartea celor din jur.
 • Personalitati publice: Implicarea lui Franyo Zoltan in publicarea ziarului Magyar Neplap. Activitatea lui Iarosy Dezso (profesor de muzica la seminarul Teologic Catolic, sustine recitaluri saptamanale la Facultatea de Muzica din Budapesta, infiinteaza o orchestra de muzica).
Evenimente
 • Razboi: Bombardamentele din 1944 din Timisoara. Deportarea germanilor in Rusia.
Teme
 • Educatie: Urmeaza cursurile Scolii Comerciale Superioare ( in actuala cladire a primariei), iar sora sa este absolventa a Scolii Comerciale.
 • Famile: Ofera informatii cu privire la cei patru frati (unul dintre ei moarte, un altul e bolnav), iar ceilalti doi frati participa la cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cei din urma se stabilesc in Ungaria. Casatoria din 1938, relatia cu fiul vitreg, divortul idin 1947.
 • Identitate etnica: Persecutarea evreilor- sotul inchis intr-un lagar din Focsani, i se interzice sa lucreze in anii '40 si sa paraseasca Timisoara. Fiului sau vitreg nu i se da posibilitatea de a-si continua studiile din cauza aceluiasi motiv. Termenii pozitivi in care ii descrie pe evrei- comercianti, buni, cinstiti.
 • Interculturalitate: Relatiile dintre etnii sunt bune, cu exceptia celor stabilite cu tiganii, care sunt caracterizate prin furt si inselatorie.
 • Locuire: Refuzul de a locui cu straini in casa, generat de experienta neplacuta din perioada comunista, cand impreuna cu sora sa, este nevoita sa-si imparta locuinta cu straini care le agreseaza.
 • Munca: Secretara a preotului catolic Iarosy Dezso (1924-1927). Contabila la o fabrica de panglici. Distribuie timp de un an si jumatate Magyar Neplap, in Brasov. Manger la o fabrica din Brasov. Lucreaza pe postul de contabila la IBM (pana la varsta de 55 ani), iar apoi colecteaza pene din Vinga si Deta (pana la varsta de 86 ani)
 • Viata culturala: Interzicerea publicatiilor in limba maghiara. Aparitia ziarului Magyar Neplap, in Timisoara si distribuirea lui in Brasiv.
 • Viata religioasa: Celebrarea zilelor de 1 si 2 noiembrie- Ziua Mortilor si Ziua tuturor Sfintilor, dupa modelul catolic, ci nu dupa cel reformat (reformatii nu aprind lumanari si nu au sfinti).

Documente

Act oficial
Alt document
Album fotografic

 

Categorii de surse memoriale