Home » Surse memoriale » Detalii fisa   

Sursa orala - cod 264

Data realizarii: 16/01/2004
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Komlosi Antonia
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu: Arhiva de Istorie Orala a Fundatiei "A Treia Europa", dosar Romani
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur

Informatii despre persoana

Gen: F
Varsta: 73 ani
Locul nasterii: 23 august, jud Constanta
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Comuna 23 august 1951-1969, Biled 1965-1969, Timisoara 1969
Grupa generationala: 1950-1959
Status marital: Casatorit
Religie: Musulman
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Liceu
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie: electronista
Ocupatie:

Indici

Evenimente
  • Revolutia din 1989: Pariticiparea la evenimentele din decembrie 1989 si asteptarile post-comunism.
Locuri
  • Timisoara: Parcurile din Timisoara si locurile pe care le frecventa (restaurantul Bastion, cofetaria Violeta si Trandafirul), Corso, Josefin, Parcul Copiilor.
  • Timisoara: Diferenta dintre atunci si acum; schimbare neagativa cauzata de sosirea oltenilor si a moldovenilor, din zone sarace, in Banat. Lipsa de educatie si respect a celor ce locuiesc in Timisoara. Consumul de droguri. Discrepanta intre aspectul partii centrale a orasului si periferie. Timisoara, perceput ca oras lipsit de istorie, spre deosebire de Constanta.
Perioade istorice
  • Comunism: Defilarile de 1 Mai si 23 August la care participa doar pentru a face prezenta. Practica agricola obligatorie pentru elevi. Lipsa produselor din magazine in anii'80, furnizarea intrerupta a curentului electric, a apei si gazului; improvizatiile facute pentru a imbunatati calitatea vietii.Refuzul de a fi membra de partid; pioneri si UTC.Furtul organizat din fabrici. Contraceptie si avort. Colectivizare.
  • Comunism: Arestarea tatalui si bunicului, pe motive politice. Tatal petrece perioada 1953-1958 la Targu Ocna, iar bunicul arestat din cauza conditiei sale financiare (chiabur).
Teme
  • Alimentatie: Diferentele culinare dintre Banat, unde predomina produse influentate de bucataria germana (mancaruri pe baza de sosuri, supe, torturi, macaroane cu gris si zahar) si Dobrogea (bucatarie influentata de turci- baclava cu nuca), ciorbe.
  • Identitate etnica: Emigrarea germanilor in anii '70 si intre 1980 si 1989.Comunitatiile minoritare importante din Timisoara- germanii, sarbii,ungurii. Multietnicitate si toleranta in Constanta, spre deosebire de Banat (o perspectiva negativa asupra banatenilor). Face parte dintr-o familie de tatari.
  • Moda: Croitorul din Piata Unirii, coafor.
  • Munca: Activitatea de la AEM.
  • Viata sociala: Relatia foarte buna cu vecinii, vacantele petrecute la mare si excursiile orangizate cu prietenii.

 

Categorii de surse memoriale