Home » Surse memoriale » Detalii fisa   

Sursa orala - cod 277

Data realizarii: 18/08/2001
Locul interviului: Baile Herculane
Realizator interviu: Smaranda Vultur
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu: Arhiva Fundatiei "A treia Europa"
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur.

Informatii despre persoana

Gen: F
Varsta: 105 ani
Locul nasterii: Budapesta
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): 1917-1919 Budapesta, 1919-1934 Bucuresti, 1939-1948 Franta, 1948-1977 Roamania, 1977 pana in 1989 Munchen, dupa 1989 revin si in Romania.
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Casatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Doctorat
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie:
Ocupatie:

Indici

Etape ale vietii
 • Adolescenta: Liceul Carmen Sylva din Timisoara. Evocarea profesorilor, a colegilor. Meditatiile. Ceaiurile dansante. Cinele. Strandul. Finalizare studiilor liceale la saptesprezece ani, bacalaureatul, plecarea la facultate, in Bucuresti.
 • Copilarie: Amintiri frumoase din Timisoara anilor '20. Spatiile in care au locuit. Interioare. Orasul. Jurul copiilor.
 • Locuire: De-a lungul vietii in Timisoara au schimbat mai multe locuinte, in Iosefin la Kuttl (casele se erau denumite dupa numele propietarilor), apoi locuiesc in cladirea bancii unde lucra tatal intervievatei - Casa Banatului, sunt amintite privelistile de deasupra Timisoarei, cat si Kiderzimmer - camera ce avea mobila (de sufragerie) alba, tot aici se afla si spatiul dedicat copilului. Mai tarziu vor locui intr-un apartament mai modest.
 • Maturitate: Studii in Franta. Prietenia cu Mircea Eliade, Emil Cioran. Mandria cartilor publicate si lansate de fata cu fostii profesori de la Carmen Sylva, in Timisoara.
Locuri
 • Monumente: Casa Banatului-prima cladire cu sase etaje din Timisoara. In aceasta cladire a functionat Banca Timisoarei. Intervievata a locuit, o perioada, in apartament de serviciu, intrucat tatal era functionar la aceasta banca.
 • Timisoara: Piata Unirii sau Piata Domului - descriere foarte pitoreasca. La inceput de secol XX aici taranii isi comercializau marfurile: branza dulce, smantana, fructe, legume.
 • Timisoara: Pravalia de delicatete - Bokcsany, Libraria Moravetz, Cartea Romaneasca (azi Mihai Eminescu), trenul care trecea de-a lungul Parcului Scudier, pravalia Weisz, langa teatru, cofetaria Boncescu, cofetaria Arendt.
Teme
 • Educatie: Incepe scoala la sase ani, la Notre-Dame, cea din Cetate. Liceul il urmeaza la Carmen Sylva. Abia in liceul invata romaneste, in acest sens tatal considera ca este necsar sa o ajute si ii plateste o meditatatoare pentru limba romana, dar se dovedeste a nu fi necesar intrucat detine o remarcabila inclinatie spre limbii. La saptesprezece ani sutine bacalaureatul, astfel ca in 1934 pleca la facultate la Bucuresti, studiind filosofia. Isi desavarseste studiile cu ajutorul unei burse in Franta.
 • Familie: Portrete foarte vii ale parintilor. Incurajarile mamei spre a studia artele. Dorinta tatalui de a urma scoala in romaneste.
 • Limbi vorbite: Franceza, engleza, germana, ungureste.
 • Timp liber: Alaturi de mama mergea la tenis la Regatta, unde azi este Parcul Rozelor, dar si la strand la Bega. Plimabari alaturi de familie. Organizari de cine: se adunau trei-patru familii si petreceau. Ceaiuri dansante cu diferite ocazii.
 • Viata sociala: Burghezia medie din Timisoara nu era romaneasca pe vremea aceea. Romanii pe la 1925 existau in cartierul Fabric si Mehala. Prin pravalii nu se prea vorbea romaneste.

Documente


 

Categorii de surse memoriale