Home » Surse memoriale » Detalii fisa   

Sursa orala - cod 347

Data realizarii: 20/06/2009
Locul interviului: TIMISOARA
Realizator interviu: MARIANA ANGHEL
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu: AIOFTE, Dosar Romani
Alte observatii: Interviul nu a fost inregistrat, dar s-au facut numeroase fotografii si copii dupa articolele publicate de sau despre D-na MARIA GOIAN

Informatii despre persoana

Gen: F
Varsta: 95 ani
Locul nasterii: CARANSEBES
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): - la 3 zile dupa nastere este adusa din Caransebes de catre bunici in Bocsa Vasiova (1929-1934); -din 1934 pana in prezent (iunie 2009)locuieste in Timisoara
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Necasatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Liceu
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins: al doilea razboi mondial
Meserie/Profesie: artist plastic
Ocupatie: educatoare

Indici

Etape ale vietii
  • Educatie: In interviu apare memoria scolii Notre DAme din Timisoara, metodele de predare si rigurozitatea pedagogica a maicilor, Subiectul pune accent pe caracterul umanist, artistic al disciplinelor studiate (artele plastice, muzica).
Locuri
  • Bocsa: Lucra in invatamant ca statisticiana si o inspectoare din Bucuresti i-a cerut parerea in legatura cu locul construirii unui liceu (1950). D-na MARIA GOIAN a propus Bosca, de aceea la implinirea varstei de 80 de ani a fost sarbatorita ca Cetatean de onoare al orasului Bocsa.
Perioade istorice
  • Al doilea razboi mondial: Locuia pe Str, Brancoveanu, strada pe care a stat armata ruseasca si tancurile, iar avioanele americane zburau deasupra. Din cauza fricii, a spaimei s-a imbolnavit de Psoriazis.
Teme
  • Cultura: Subiectul se remarca prin activitatea didactica, artistica si publicistica. Astfel, ca educatoare a introdus in Romania dactilopictura (pictura pe piatra) si pentru copiii cu probleme jocurile cu lingurile de lemn (linguri de lemn pictate, impodobite, reprezentand papusi). A participat la numeroase simpozioane de psihiatrie, a realizat 630 de emisiuni despre mari pictori romani la Radio Timisoara, a scris foarte multe articole despre vietile artistilor romani, a impodobit costumele si decorurile marilor actori romani inainte de spectacolele teatrale din Bucuresti si Timisoara, le-a facut crochiuri, portrete in ulei, a organizat 20 de expozitii, a ajutat copiii si persoanele sarace sau cu probleme, este autoarea cartii ”Masti si imagini”, aparuta la Ed. Timpul din Resita.

 

Categorii de surse memoriale