Home » Surse memoriale » Detalii fisa   

Sursa orala - cod 62

Data realizarii: 30/01/2001
Locul interviului: Lugoj
Realizator interviu: Adriana Rosioru
Numar casete: 1 caseta (nr. 312)
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: DA
(In volumul "Memoria salvata: Evreii din Banat, ieri si azi", coordonat de Smaranda Vultur, Editura Polirom, Iasi 2002).
Locatie interviu: textul transcris arhiva Fundatiei "A Treia Europa", dosar Evrei
Alte observatii: Interviu de tipul "povestea-vietii"; persoana a mai fost intervievata de Sonia Liebmann, in 25 apr. 2000; fisa interviului este disponibila pe acest site, sub codul 106.

Informatii despre persoana

Gen: F
Varsta: 102 ani
Locul nasterii: Lugoj
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Lugoj
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Vaduv
Religie: Mozaic
Etnie: Evreu
Pregatirea scolara: Liceu
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins: Al Doilea Razboi Mondial
Meserie/Profesie:
Ocupatie: Pensionara

Indici

Evenimente
  • Comunism: Ca si legionarii, comunistii le-au nationalizat casele. Intr-un apartament ajungeau sa stea 2,3 familii.
  • Detinut politic: Fiul, Dan Alexandru a fost detinut politic,"dusman al poporului". Motivul:" a citit carti nepermise in comunism, autori interzisi, a avut corespondenta in strainantate, care era deja un pacat capital". A avut o gura sloboda". L-au condamnat la 7 ani si jumatate la Ajud, dat a facut doar 2 ani si 4-5 luni. Eliberat, ca si altii, datorita interventiilor Golei Meir.
Locuri
  • Lugoj: Sinagoga din Lugoj are o orga frumoasa la care canta si tatal doamnei Lazarovici si o cantareata, doamna Sidon.
Teme
  • Alimentatie: De Hanuca se facea prajitura Humantas.
  • Familie: Strabunica s-a sinucis la 90 de ani. Bunicii au venit din Austro-Ungaria, impreuna cu toti evreii.Bunicul, avocat a invatat romaneste si a pledat in romana. Mama a fost prima femeie din Lugoj are a facut o facultate -cea de chimie de la Budapesta. A fost prietene cu ministrul culturii din guvernul Kuhn.In Lugoj a fost vicepresedinta Comunitatii evreiesti. Dar a ramas casnica. Sotul a studiat la Paris, si-a luat si Doctoratul.
  • Legionari: In perioada legionara li s-au facut perchezitii noaptea, li s-au luat carti, au fost dati afara din casa. Tatal a fost scos din barou si a lucrat la niste depozite. Atunci s-au romanizat si depozitele acestea, adica erau trecute pe numele unui proprietar roman. Ca sa cedeze "de buna voie", tatal a fost amenintat cu pistoalele de catre Politia legionara.
  • Relatii interetnice: Chiar si dupa venirea la putere a lui Hitler multi nemti le-au ramas prieteni.Din cauza perchezitiilor numeroase, lucrurile de valoare le tineau la vecinii lor nemti.

 

Categorii de surse memoriale